Ancient wisdom

Έχουμε πλέον φτάσει σε εκείνη την ηλικία που οι μουσικοί του σήμερα έχουν αρχίσει να είναι νεότεροι από εμάς. Διαβάζοντας το, εξαιρετικά εντυπωσιακό, βιογραφικό του Shabaka Hutchings, και φτάνοντας στο γεγονός ότι έχει γεννηθεί το 1984, δυο χρόνια δηλαδή μετά τον γραφόντα, δεν μπορώ παρά να νιώσω μια ελαφρά αμφιβολία για το τι ακριβώς γίνεται στη ζωή μας. Ο Shabaka λοιπόν που λέτε παιδιά έχει πάξει με τους Sun Ra Arkestra, με τους Heliocentrics, τους Polar Bear και, αναμενόμενα, τη μισή σύγχρονη jazz σκηνή. Δεν μπορεί σίγουρα να πει κανείς ότι δεν είναι εργατικό παιδί. Πέρισυ λοιπόν, αποφάσισε να μεταφερθεί από το Λονδίνο στη Νότια Αφρική, να μαζέψει μια μπάντα ντόπιων μουσικών και να κυκλοφορήσει το «Wisdom Of Elders» ως Shabaka and The Ancestors και να κάνει αρκετό, δικαιολογημένο, ντόρο.

Δυο φράσεις θα ακούσετε ή διαβάσετε σχεδόν σε όλες τις αναφορές για τον εν λόγω δίσκο, «afrofuturism» και «Sun Ra». Για το πρώτο δεν έχω να πω πολλά πράγματα, τέτοιου είδους ταμπέλες έχουν να κάνουν περισσότερο με την φιλοσοφία πίσω από τη μουσική παρά με την ίδια τη μουσική και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήμουν πολύ καλός στη φιλοσοφία. Η επιρροή του δεύτερου είναι σαφέστατη αν και διυλισμένη τόσο από το χώρο, όσο και από το χρόνο των σημερινών μουσικών. Επίσης εκεί που ο Sun Ra κοιτούσε στα άστρα και στο μέλλον, ο Hutchings φαίνεται να κοιτάει στη γη και στο παρελθόν, προφανώς περιλαμβάνοντας την ατμόσφαιρα και την ιστορία του τόπου όπου και έλαβε χώρα η δημιουργία του. Ο όρος spiritual jazz ποτέ δεν ήταν από τους αγαπημένους μου, κυρίως γιατί δεν τα πάω πολύ καλά με την πνευματικότητα, όμως δεν παύω να αγαπώ πολλές δουλειές και της Alice Coltrane και του Pharoah Sanders και των υπόλοιπων της παρέας. Όπως όμως λένε και οι ίδιοι οι μουσική, ο δίσκος είναι ένας ψαλμός σε 9 μέρη και ο υμνικός του χαρακτήρας είναι ξεκάθαρος  από το πρώτο (και μάλλον αγαπημένο μου) κομμάτι, το «Mzwandile». Πέραν του σαξοφώνου του Hutchings, η ομορφιά του δίσκου χρωστάει πάρα πολλά στους περκασιονίστες της μπάντας, οι οποίοι καταφέρνουν να αυτοσχεδιάζουν αλλά και να μαζεύουν όπου πρέπει τους ρυθμούς μιας μουσικής που σε όλη τη διάρκεια του δίσκου αγκαλιάζει τον ελεύθερο χαρακτήρα της.

Οι πιο ελεύθερες φόρμες της jazz είναι μεγάλη πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών και για εμένα. Αν και λατρεύω τον Ayler π.χ., δεν με συγκινούν πολύ οι εντελώς άναρχες και αυτοσχεδιαστικές κυκλοφορίες. Το «Wisdom of Elders» μοιάζει να συνδυάζει πολύ πετυχημένα την σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό, ώστε να βρίσκεται σε εκείνη την πολύ λεπτή γραμμή έργων των οποίων οι σχετικά ελεγχόμενες εκρήξεις χάους εντείνουν το συναίσθημα αλλά δεν αφήνουν τη μουσική να καταλήξει στην εντροπία (αφού το ξέρουμε ότι ποτέ ένα μουσικό κείμενο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς κάποιο φυσικό όρο). Αν και ο δίσκος είναι αρκετά απαιτητικό άκουσμα και λόγω της αυτοσχεδιαστικής φύσης του και λόγω διάρκειας και λόγω των πολλών πραγμάτων που συμβαίνουν (συχνά ταυτόχρονα) κατά τη διάρκειά του, αν του δώσεις την απαιτούμενη προσοχή θα σου αποκαλύψεις τις χάρες του. Παρατήρησα τη διαφορά τις πρώτες 1-2 φορές που τον άκουσα χωρίς να επικεντρώνομαι και μου παραφάνηκε χαώδης χωρίς να μου μένει κάτι και μια μέρα που κάθισα και τον άκουσα εντελώς απερίσπαστα, οπότε άρχισα να προσέχω τις λεπτομέρειες που εμφανίζονται σε κάθε σύνθεση. Και αυτός είναι ένας δίσκος της λεπτομέρειας. Και τώρα μου ρθε όρεξη να φτιάξω μια συλλογή που θα τελειώνει με το «Nguni», αλλά είναι Σάββατο και η τεμπελιά θα υπερνικήσει της δημιουργικότητας, οπότε κάνοντας ένα κύκλο, καταλαβαίνουμε γιατί ο Shabaka έχει πιο πλούσιο βιογραφικό.

~ από KsDms στο 22 Οκτωβρίου, 2016.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: