words full of music

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς (πότε πότε συμβαίνει και αυτό, μην νομίζετε), οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αυτός εδώ ο δικτυακός τόπος (ελληνιστί σάιτ) έχει γνωρίσει και πιο δραστήριες μέρες. Χειμώνας του 97 ήταν, ο αέρας φυσούσε και το χρηματιστήριο ανέβαινε… (Εντάξει, εντάξει, ξέρω). Ειδικά τον τελευταίο καιρό μου κάνει εντύπωση πως μας ανακαλύπτουν κάποια συγκροτήματα και ενδιαφέρονται να μιλήσουμε για τη δουλειά τους. Φυσικά και είναι αρκετά τιμητικό αυτό, οπότε μερικές φορές κάνουμε τη μηνιαία υπέρβασή μας και ξεπερνούμε την βαρεμάρα για να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων.

Είναι αρκετός καιρός από τότε που ήρθε ένα email από το εκ Σερβίας ντουέτο των Andagainandagain για την πρώτη, και μοναδική από όσο βλέπω μέχρι στιγμής, κυκλοφορία τους, το «Music As Text As Music» ή ομώνυμο ή «.» (δεν έχω καταλάβει να σας πω τη μαύρη αλήθεια, αλλά μικρή σημασία έχει). Η περιγραφή στο bandcamp μιλούσε για ενδιαφέροντα πράγματα, έλεγε για ambients, πιάνα, τον Satie (από τις προσωπικά must αναφορές του τελευταίου καιρού), ατμόσφαιρες και άλλα τέτοια συγκλονιστικά, ενώ και το packaging φαινόταν ιδιαιτέρως ελκυστικό, οπότε αποφάσισα να το παραγγείλω κιόλας. Μια που σήμερα έφτασε, η ανάγκη να μιλήσουμε γι’ αυτό έγινε ακόμα πιο έντονη.

Το στα χαρτιά ep, αλλά ουσιαστικά album διαθέτει μια ξεκάθαρη γοητεία για τους αγαπώντες τους ambient ηχότοπους. Παρά τις εμμονές με τον Satie, η μουσική είναι αρκετά λιγότερο συναισθηματική και αρκετά πιο παγωμένη από ότι μπορεί να σας φέρει στο μυαλό το όνομα του Γάλλου, ακόμα και συγκριτικά με τα «Pieces Froides» που μνημονεύονται εδώ. Είναι και το όλο αφηρημένο concept μίξης μουσικής και λόγου (όχι με την κλασσική χρήση των στίχων) που προσδίδει μια πιο απόμακρη υφή στο όλο εγχείριμα. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο μειονέκτημα για εμένα, ότι το album αποτελεί περισσότερο ένα είδος σπουδής (εξαιρετικά επιτυχημένου, μην παρεξηγηθώ) και λιγότερο μια συναισθηματική συζήτηση με τον ακροατή. Αυτό όμως δεν μειώνει την ιδιαίτερη ομορφιά των, σαφώς αφαιρετικών, συνθέσεων. Η δε κυκλοφορία σε φυσικό επίπεδο είναι συγκινητικά δουλεμένη, παρουσιασμένη σε ένα πανέμορφο βιβλιαράκι (hardcover παρακαλώ) για την οποία δεν μπορώ παρα να δηλώσω το θαυμασμό μου προς τους Σέρβους φίλους μας. Σας προτρέπω να πάτε στο http://andagainandagain.bandcamp.com/releases και να αγοράσετε το album (στα 6ε + μεταφορικά δεν είναι τίποτα), αλλά πριν πληρώσετε μέσω paypal στείλτε τους ένα email γιατί έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση με το email τους.

Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια, είναι σίγουρα στα προς παρακολούθηση ονόματα εκεί έξω οι Andagainandagain και εμένα, τουλάχιστον, με κέρδισαν. Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω και κάτι λιγότερο εγκεφαλικό ή ίσως λίγο πιο ζεστό από αυτούς. Το Sonic Death Monkey ευχαριστεί.

~ από KsDms στο 9 Μαΐου, 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: