about Personal File

Η δισκογραφία του Cash είναι κάτι γενικά αχανές. Οι συλλογές με classic songs by Johnny Cash πρέπει να αριθμούν περί το εκατομμύριο, ακόμα και αν περιοριστούμε στις επίσημες. Μετά θάνατον, τα κοράκια πετούν κυκλικά γύρω από το φέρετρο : Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγάλει πολλά χρήματα από αυτό που υπήρξε ο Cash. Οπαδοί και μη, έμποροι και μη, τίμιοι ή όχι. Μέχρι και ο Snoop Dog ηχογράφησε remix. Παράλογο; Καθόλου. Κανείς δεν θα καταφέρει να αμαυρώσει κάτι με το οποίο δεν μπορούμε να αηδιάσουμε, όσο και αν προσπαθήσει. Μα είναι αλήθεια, πως ενώ η μόνη κυκλοφορία που ουσιαστικά περιμένω είναι το «American VI», αυτή μάλλον δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, την κορυφή των charts και -το σημαντικότερο- τη θέρμη του στερεοφωνικού μου.  Κατά τα άλλα, δεκάδες νέες συλλογές, νέα live dvds, remix albums, διασκευές, συνεχίζουν να βεβηλώνουν την ουσία των τραγουδιών του Cash, στερώντας σου την όρεξη ακόμα και για τις υπερεπανεκδόσεις της Legacy για τα «At San Quentin» και «At Folsom Prison». Μέχρι που πήρα είδηση το «Personal File».

To «Personal File»

«There’s no insecurity about my song writing. I start a lot more songs than I finish, because I realize when I get into them, they’re no good. I don’t throw them away, I just put them away, store them, get them out of sight.»

Johnny Cash

Μπορώντας να μαντέψει κανείς τι κρύβεται πίσω από αυτά τα λόγια, πολλοί θα περίμεναν το παρασκήνιο της ανακάλυψης των αρχείων του Cash, των μυστικών που έκρυβαν τα συρτάρια του. Ανάμεσα σε κασσέτες από τηλεοπτικά shows, demos από άλλους καλλιτέχνες, masters κάποιων original albums, γράμματα από οπαδούς, συλλογές από καραμπίνες του 18ου αιώνα (!) και προσωπικά αντικείμενα του «Singing Brakeman» Jimmie Rodgers, βρέθηκαν και δεκάδες κασσέτες με τη σημείωση Personal File. Όπως ήταν φυσικό κίνησαν το ενδιαφέρον των εξερευνητών, και σε ένα διπλό cd έχουμε 49 ακυκλοφόρητες στιγμές του Johnny Cash, ηχογραφημένες στο προσωπικό του studio, με συνοδεία μόνο μιας κλασικής κιθάρας. Τα τραγούδια υπολογίζεται να ηχογραφήθηκαν περίπου το 1973, ενώ κάποια από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια σε πλέον γνωστές δουλειές του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «Jim, I Wore A Tie Today» στο πρώτο album των Highwaymen. Διασκευές pop κομματιών της εποχής, country τραγουδιών, και -φυσικά- δικές του συνθέσεις, είναι πράγματα που θα βρει κανείς στο «Personal File». Γιατί όμως αυτό το album είναι τόσο σημαντικό; Ανάμεσα στα τραγούδια (και πολλές φορές κατά τη διάρκεια) θα ακούσετε τον Man in Black να εξιστορεί γεγονότα και αναμνήσεις διάφορων περιόδων της ζωής του, και εδώ μιλάμε για πράγματα που ακόμα και ένας Johnny Cash θεωρούσε τόσο προσωπικά, που δίσταζε να τα πει στην ώρα τους στο ευρύ κοινό. Οι συνήθεις ιστορίες του Cash βρίσκονται επίσης εδώ, με τον Ιησού, την οικογένεια, το κορίτσι εκείνο στη Louisiana να οδηγούν τις λέξεις της Φωνής του στην απόλυτη μελωδία. Τα πράγματα που ακούγονται είναι πολλά, ενώ τα τραγούδια, ακριβώς επειδή είναι τόσο προσωπικά, εκτινάσσουν τον πήχη της ποιότητάς τους σε υψηλότατα επίπεδα, ακόμα και για την υπόλοιπη δισκογραφία του. Το «Personal File» είναι σχεδόν ποιητική συλλογή. Είναι σχεδόν συλλογή 49 ακυκλοφόρητων κομματιών. Αυτό που είναι εξολοκλήρου, είναι μια αυτοβιογραφία του Johnny Cash, μακράν πιο ενδιαφέρουσα από αφιερώματα, documentaries, και τον οχετό των leechers στο μύθο του Cash, τολμώ δε να πω πως το «Personal File» μιλάει καλύτερα ακόμα και από το βιβλίο «Cash: The Autobiography Of Johnny Cash». Αυτό, δεν είναι λίγο. Δεν είναι απλά «μια ακόμα συλλογή». Είναι σε όλη του τη δύναμη, αυτό που άλλο μέλος του Sonic Death Monkey το είχε χαρακτηρίσει πάνω στην αναμενόμενη συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν εδώ : Project τεράστιας καλλιτεχνικής σημασίας.

Πέρα από αυτό όμως, ο ίδιος ο Cash το έχει πει και πάλι, καλύτερα :

«If you can hold your listener, hold their attention, and you’re sure you know what you’re doing, and know that you’re communicating – You know, performance is communicating. You’ve got to communicate. You’ve got a song you’re singing from your gut, you want that audience to feel it in their gut»

Και ακόμα και αν δεν πρόκειται εδώ για το «I walk the line» ή το «ghostriders in the sky» ή το «Ring of fire», ακόμα και αν ακούμε την ιστορία 35 χρόνια μετά, η επικοινωνία που αναφέρεται συνεχίζει να υπάρχει. Το ακροατήριο το νιώθει «in their gut». Για αυτό ήσουν ο Johnny Cash. Για να σε ανακαλύπτουμε ακόμα και χρόνια μετά τον θάνατό σου, και να σε θαυμάζουμε σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που καταλάβαμε ποιός είσαι.

~ από kiwiknorr στο 7 Νοεμβρίου, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: