ΜΑ(ρια λεν’ και σένα)

Λοιπόν παιδιά που λέτε, λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν ή να ξεπεράσουν την αίσθηση της Μεγάλης Ανακάλυψης (από εδώ και πέρα ΜΑ, αλλά να μην τη μπερδεύετε με την Μεγάλη Αλήθεια, επίσης ΜΑ). Είναι εξαιρετικά περίεργη, αλλά και γοητευτική η στιγμή που από τα πρώτα δευτερόλεπτα μιας ακρόασης σου δημιουργείται η ακλόνητη πεποίθηση ότι είσαι μπροστά σε κάτι σημαντικό, ενίοτε σημαντικό μόνο για σένα, αλλά στην τελική η σχέση μας με την τέχνη είναι πάντα ελαφρώς εγωκεντρική. Δεν συμβαίνει αυτό πάρα πολύ συχνά, ίσως όχι όσο συχνά θα θέλαμε. Φυσικά, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο ότι αν πραγματοποιούταν η ευχή μας και συνέβαινε συχνότερα, να έχανε μέρος της σημασίας του. Δεν θα πω ότι αυτές οι ΜΑ είναι μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών μετά από τόσα χρόνια, αλλά σίγουρα δεν είναι και δεκάδες. Η πρώτη φορά που έπαιξε το “Kveldssanger”, τα πρώτα δευτερόλεπτα του “By The Throat”, η πρώτη ακρόαση του “Love’s Secret Domain”, η στιγμή που άκουσες για πρώτη φορά την Clara Engel στο “Already Drowning” του Aidan Baker κλπ κλπ. Σημαντικό μέρος στην δημιουργία αυτής της στιγμής είναι και το απροσδόκητο του να βρίσκεσαι μπροστά στην ΜΑ κατά τύχη, να σκέφτεσαι και ότι αν δεν υπήρχαν μπόλικες συμπτώσεις, παίζει και να μην το είχες μάθει ποτέ, ακόμα και αν είσαι από κείνους που ψάχνουν και επεξεργάζονται σημαντική ποσότητα μουσικών πληροφοριών.

Σήμερα ήταν μια τέτοια μέρα όταν βρέθηκε μπροστά μου το “Farm Fresh” και έμαθα για την ύπαρξη της Maria Faust εκεί έξω. Η Faust όπως ανακάλυψη, είναι Εσθονή αλλά κατοικοεδρεύει στην Δανία, μια μίξη κλασσικοεκπαίδευσης και jazz ελευθέρας βοσκής, έχει, όπως κάθε φριτζάζερ που σέβεται τον εαυτό του γύρω στα 200 διαφορετικά project και μοιάζει να είναι από αυτούς τους μουσικούς που πρέπει να εξερευνήσεις. Το “Farm Fresh” αποτελεί έργο ενός trio που έχει φτιάξει με τον Tim Dahl και τον Weasel Walter και περιέχει όλα τα στοιχεία που ψάχνετε στην γεμάτη ενέργεια free jazz σας. Προς οικονομία χρόνου θα κάνω την εύκολη σύγκριση και θα πω ότι όσοι λατρεύουν τους Fire! μάλλον θα πέσουν στον έρωτα του “Farm Fresh”. Επίσης θα κάνει λίγο πιο δύσκολη την επιλογή της τελικής λίστας της χρονιάς (σε περίπτωση που δεν είχατε απελπιστεί ήδη από το πόσα υποψήφια έχετε ήδη).

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω, και εδώ έρχεται η πλήρης σιγουριά ότι είμαστε μπροστά σε μια ΜΑ, βρίσκουμε το δίσκο που έβγαλε πρόπερσι με την τραγουδίστρια Kira Skov. Διαβάζοντας για την διαδικασία δημιουργίας του “In The Beginning” θα βρείτε road trips, χαμένες παραδόσεις, χορωδίες, εκκλησίες του 19ου αιώνα, τεχνικές δυσκολίες, ξεχασμένη παραδοσιακή μουσική και άλλα εξίσου ελκυστικά χαρακτηριστικά. Αν το περσινό album της Marjaa Nuut έφερνε αυτή την παράδοση σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική, το “In the beginning” φαίνεται να είχε κάνει ήδη το ίδιο για τη jazz. Σε περίπτωση που σας αρέσουν αυτές οι (όχι και τόσο) περίεργες αναμίξεις ή αν θυμάστε πάντα με νοσταλγία το “Rosenfole” (αν και το “In the beginning” δεν είναι τόσο έκδηλα φολκλόρ), έχετε βρει τον νέο αγαπημένο σας δίσκο.

Φυσικά, ρίχνοντας μια ματιά στο site της Faust, αρχίζεις να νιώθεις κάτι ανάμεσα σε απελπισία αλλά και ανυπομονησία βλέποντας σε πόσα διαφορετικά project/μπάντες έχει συμμετάσχει ήδη και τον χαμένο χρόνο που έχεις να αναπληρώσεις. *Παρατάει οποιαδήποτε πρόφαση εργασίας και βάζει το Maria Faust Jazz Catastrophe*

~ από KsDms στο 9 Ιουλίου, 2019.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: