στηρίζοντας…

…τη φάση

(ή βίος και πολιτεία της ελληνικής σκηνής μέρος 1103948ο)

Ξεπερνώντας λοιπόν τα σουρεαλιστικά που αποφάσισε το σύμπαν (ή άλλες καταχθόνιες δυνάμεις) να μας πετάξει στο δρόμο, το live του Σάββατου με έκανε να σκεφτώ και κάτι άλλο.

Το Σάββατο, λοιπόν, στο Αν πήγαμε (χωρίς κανένας μας να καίγεται ιδιαίτερα) να δούμε τρείς μπάντες. Δυο εγχώριες (τους 1000 Mods και τους Brotherhood Of Sleep) και μια της αλλοδαπής (τους γερμανούς My Sleeping Karma). Να σημειώσω ότι δεν είχα ξαναδεί ή ακούσει καμιά από τις 3 μπαντες, τους δε My Sleeping Karma τους έμαθα πρώτη φορά εκείνο το πρωινό, οπότε και άκουσα μια φορά το τελευταίο τους δίσκο. Από τα τρία συγκροτήματα αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο να παρακολουθήσω ήταν οι Brotherhood Of Sleep, για τους οποίους είχα ακούσει τα καλύτερα και είναι και γνωστοί τα παιδιά, άρα υπήρχε και ένας λόγος παραπάνω.

Όντας λοιπόν αρκετά αντικειμενικοί παρατηρητές εκείνο το Σάββατο είδαμε τρία συγκροτήματα που (ανεξαρτήτως αν μας αρέσουν μουσικά) απέδωσαν εξαιρετικά. Είχαν πολύ καλή παρουσία, γούσταραν που έπαιζαν, φρόντισαν να έχουν ένα καλό ήχο (ακόμα και για τα δεδομένα του Αν) και τελικά έδωσαν στον κόσμο ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Επίσης πρέπει να αναφέρω κάνοντας μια παρένθεση, ότι το live το είχαν διοργανώσει τα παιδιά από τους Brotherhood Of Sleep (νομίζω μαζί και με την Catch The Soap Productions – αλλά δεν παίρνω και όρκο). Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για μια συναυλία που έγινε όχι από κάποια επαγγελματική διοργανώτρια εταιρεία, αλλά από κάποια άτομα που γούσταραν τους My Sleeping Karma αρκετά ώστε να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους (και αν κρίνω από την προσέλευση του κόσμου δεν πρέπει να τα πήραν και πίσω).

Και εδώ ερχόμαστε στο ερώτημα που με απασχολεί. Γιατί κάποια παλικάρια στην Ελλάδα θα χαλάσουν χρόνο, χρήμα και ιδρώτα να φέρουν ένα ημι-άγνωστο (συμπαθέστατο όμως – και προφανώς αγαπητό στη σκηνή) γερμανικό συγκρότημα να παίξει εδώ και να το δουν 80 άτομα, και όμως κάποιοι αντίστοιχοι στη Γερμανία δεν θα κάνουν το ίδιο με κάποιο ημι-άγνωστο ελληνικό συγκρότημα; Βλέποντας και τις 3 μπάντες, αυτοί που σίγουρα γούσταρα περισσότερο και μουσικά και ως attitude ήταν οι Brotherhood Of Sleep. Αλλά ακόμα και οι 1000 Modes που ομολογουμένως δεν με ενθουσίασαν κιολας, δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τους My Sleeping Karma, ούτε σε επαγγελματισμό (κυρίως) ούτε σε μουσικές ικανότητες. Πλεόν ειδικά σε ανάλογες μουσικές σκηνές, τα περισσότερα συγκροτήματα (ακόμα και αυτά που θεωρούνται καλά) σίγουρα δεν είναι «μεγάλα» ονόματα. Μιλάμε για μπάντες που ακόμα και στις χώρες τους παίζουν μπροστά σε 100 άτομα. Και όμως θα ενδιαφερθεί κάποιος αρκετά ώστε να τους φέρει εδώ. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται έως ένα βαθμό και στα ίδια τα ελληνικά συγκροτήματα και το κατά πόσο έχουν όρεξη να κυνηγήσουν τέτοιες ευκαιρίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα ενθουσιάζονταν με κάτι τέτοιο.

Απάντηση στο ερώτημα δεν έχω, αλλά παραμένει αιτία σχετικού προβληματισμού για την ανάπτυξη αυτής εδώ της έρημης σκηνής. Γιατί πλέον μπάντες έχουμε, δίσκους βγάζουν οι περισσότεροι, αλλά παραέξω δεν μας ακούνε. Με μερικές μικρές εξαιρέσεις στους πιο πειραματικούς χώρους.

Όσο προβληματιζόμαστε λοιπόν, ας περιμένουμε να δούμε πότε θα κυκλοφορήσουν κάτι οι Brotherhood Of Sleep. Και αναμένουμε να δούμε και άλλες μπάντες live.

~ από KsDms στο 9 Φεβρουαρίου, 2009.

Ένα Σχόλιο to “στηρίζοντας…”

  1. support your sin!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: